Athanor, imblanzitorii artei urbane

Galeriile “Nicolae Mantu” au găzduit zilele trecute o altfel de expozitie, o “Cuşcă” cu animale de mari dimensiuni, îmblânzite prin muncă neîntreruptă timp de două săptămâni de membri grupării Athanor, înfiinţată în anul 2006. Aurel Manole, preşedintele Filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici, a răspuns pozitiv acestei noi experienţe: “Astăzi avem un experiment, sper să fie unul dintre cele reuşite şi să aducă pe mai departe artişti tineri, care să vină către filiala noastră, pentru că îi dorim colegi cu statut de membru a Uniunii Artiştilor Plastici. Eu le mulţumesc pentru ceea ce au făcut pentru că într-adevăr se cere o muncă susţinută şi ce vedem aici tocmai acest lucru îl demonstrează”.
Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, i-a întâmpinat cu căldură pe cei care au ţinut să fie prezenţi la vernisaj, amintind efortul susţinut al artiştilor Athanor: “Bine aţi venit în «Cuşca» animalelor! Bine aţi venit în lumea fiarelor! Bine aţi venit în lumea fiarelor artelor! Bine aţi venit!”.


Ideea proiectului de artă urbană îi aparţine lui Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural “Dunărea de Jos” Galaţi, şi a fost preluată de Muzeul de Artă Vizuală şi pusă în practică de Eduard Costandache. “Gruparea Athanor este o nebunie. Nu vă puteţi imagina ce înseamnă să ajungi dimineaţa la muzeu pe la 9.30-10.00 şi să vezi acest furnicar de Athanor în curtea Muzeului de Artă Vizuală. Ãştia nu au mamă, nu au tată, nu au copii, nu au ore, nu au profesor, nu au director, nu au nimic. Pentru ei există un singur concept, conceputul de artă, conceptul de a crea, conceptul de a încerca tot timpul altceva. Eu nu ştiu cum Athanor-ul îl suportă pe Edi (n.r. Eduard Costandache) ca şef. Probabil că are carismă – şi se pare că are -, ştie să insufle acel semn al  nebuniei”, a subliniat directorul Nanu.


Liderul grupului Athanor este sculptorul Eduard Costandache. Artiştii implicaţi în proiect au fost: Gabriela Moisi Alexandrescu, Mihaela Brumar, Daniela Cristofor, Mihaela Lefterache, Adrian Vădeanu, Sorina Fădor Vădeanu, Cosmin Saulea, Tudor Şerban, Nicoleta Sorcaru şi studenţii la Arte Plastice, Rodica Gherghinoiu, Valentin Mihai, Monica Turcu. Exponatele vor fi mutate din Galeriile “Nicolae Mantu” pe faleză, în foişor, şi, în măsura în care se vor găsi fonduri, vor fi siliconate pentru a rezista mai mult în timp.

Scris de Silvia FILIP

preluare www.monitoruldegalati.ro

Advertisements