cArtEsenţe 2012

In derulare…

Athanor în cArtESENTE

Întâlnirea dintre scriitori si artisti prilejuieste o noua experienta care, pe lânga faptul ca încheaga o relatie fireasca, are si meritul de a întari noi formule de colaborare. Scriitori si plasticieni se alatura cu aceasta ocazie la Galati într-un proiect consistent de intermedia care aduce noi dimensiuni peisajului artistic pe plan local.
Daca de-a lungul timpului teatrul a reprezentat forma cea mai cuprinzatoare de îmbinare a diverselor genuri artistice de la sunet, gest sau miscare, scenografie, machiaj sau lumini, de câteva decenii bune au aparut noi formule artistice de combinare în spectrul vizual, în care plasticianul are marea sansa de a-si regiza lucrarile astfel încât sa poata include pe lânga mijloacele traditionale de exprimare si formule care altadata îi erau considerate straine.
Gruparea Athanor s-a format în ultimii ani din plasticieni care si-au propus sa cerceteze câteva zone mai putin batatorite din perimetrul artistic galatean, astfel ca momentul în care proiectul cArtESENTE a aparut, a fost primit cu entuziasm deoarece se intrevedea posibilitatea de a evada dintr-un spatiu conventional de tip salon. Cu aceasta ocazie s-a creat posibilitatea ca un text literar care este citit în public alaturi de o sculptura-instalatie, sa dezvolte un moment intim, organic prin care lucrarea care îl insoteste sa redevina si sa fie receptata într-o noua si neasteptata dimensiune.
Intrând în zona experimentului, a cautarilor, acest eveniment a reprezentat un mijloc prin care artistilor li s-a permis sa exploreze o serie de rezolvari în care lucrarea de arta sa nu reprezinte doar o traducere a unui text literar într-o forma vizual-narativa, ci mai degraba sa ofere oportunitati pentru a dezvolta aceasta provocare într-o directie personala tinând cont de noile cautari in domeniul vizual. Instalatiile expuse în acest catalog reprezinta astfel pasii prin care “Metafora” iese din zona scrisului si trece în spatiul plastic capatând la modul propriu noi valente.
Cei opt plasticieni din gruparea Athanor care s-au alaturat pâna acum chemarii Centrului Cultural raspund astfel unei interesante provocari de revigorare a spatiului cultural galatean prin consolidarea dimensiunilor artistice de tip intermedia si instalatie.
Evident ca experimentul nu se opreste aici. Cautarile de noi formule artistice alatura astazi plasticieni, scriitori, actori sau muzicieni, iar încercarea de materializare a lor în solutii îndraznete incita actul creator adunând si cu aceasta ocazie în jurul Centrului Cultural oameni care vor si pot sa construiasca proiecte îndraznete.

Eduard Costandache

1. Eduard Costandache  “Cubul rostogolibil” – Angela Ribinciuc,  “Sahare si fantani” (cuburi de aer)

DSC_0027

2. Mihaela Brumar  “flux&reflux/cuvinte” – Victor Cilincă,  “Elegiile vieneze”

cartesente 2012

3. Mihaela Lefterache – Ion Zimbru,  “Rochia fara sfarsit”

58543_633014310059157_1455351861_n

4. Monica Turcu- Paul Blaj,  “Memorialul dantelelor galbene”

19324_438197816254144_778249860_n

5. Rodica Gherghinoiu – Vali Crăciun,  “Nelinisti autumnale”

Nelinisti Autumnale_111

6. Sorina Fădor Vădeanu – Mihail Gălăţanu, “chintesente”

sorina vadeanua

7. Cristiana Culiţa – Simona Toma,  “Inorogul de calimara”

cristiana

8. Adrian Vădeanu – Alina Beatrice Cheşcă,  “Odiseea din noi”

Adi Vadeanu 1

9. Tudor Şerban – Diana Mănăilă Mărăndici, “Da”

tudor (4)

Advertisements