Cusca 2011

CUSCA – o parabola

De cand am ajuns super inteligenti, traim in custile noastre super sofisticate, cu toate cele necesare traiului considerat de not natural. Nu mai stim de fapt ce inseamna natural, firesc. Traim intr-o lume nebuna. Athanorul a lansat un semnal. A considerat natural, cuvantul. Cuvantul scris. Cuvantul care ramane. Cuvantul scris care nu ramane, semn al unei nelinisti. Cuvantul scris care nu ramane este in ziar. Ziarul traieste o zi. Din ziare, Athanorul a creat o inghesuiala de bazdaganii, care mai de care cu trimitere catre lumea animalelor. Fiecare membru al gruparii a imaginat CEVA cat mai nenatural, de fapt infiorator de natural prin tenta de
umor si valoare plastics. Animalele, initial au fost create pentru cusca oamenilor. La primul venisaj oamenii, impreund cu animalele, au fost in aceeasi cusca.
La terminarea venisajului, oamenii au plecat acasa. Animalele , creatiile plastice acute din cuvinte, ziare, reviste, animalele supra dimensionate au ramas triste in cusca creata de artisti pentru ei si pentru creatia lor. A urmat urletul si imblanzirea, dragostea si implinirea, duiosia si nebunia… Frumusetea.
ELIBERAREA.

Dan Basarab Nanu

Plasmuirile au stat cuminti acolo cat au simtit ca sunt la adapost. Apoi au inceput sa simta carcera. Se pare ca au dorit sa dea piept cu realitatea si sä o infrunte traind. Evadarea vietatilor din cusca Athanorului poate fi inteleasa si ca o umanizare a ideilor, a sentimentelor, a logicii incatusate de rigiditatea societatii.

Dr. Elena Ingrid Bahamat

Cusca si Evadarea din cusca sunt ispravile membrilor Athanor. Aventura a inceput din mai 2011, cand, incetul cu incetul, in rampa muzeului (acel loc tihnit si numai bun de lucru) au inceput sa prinda forma animalele fantastice din carton si hartie. Dragoni, elefanti-paianjeni, corabii-sirene, dinozauri si girafe, melci imaginati de artistii Athanor, plasticieni extrem de talentati. Si de nebuni. Acea nebunie frumoasa pe care o intalnesti din ce in ce mai rar si, tocmai de aceea, cu atat mai pretioasa. Dupa episodul Cusca (animale, gratii si oameni, cine este inauntrul custii si cine este, cu adevarat in afara ei?), venisata la Galeriile de Arta Nicolae Mantu, plimbata in vazul lumii pe faleza, expusa in holul Facultatii de Mecanica, a urmat Evadarea, un moment in care animalele fantastice au prins culoare, si-au pus lori la ureche, au rupt gratiile si au iesit din cusca. Vesela si inedita reintoarcere in natura. Lansarea catalogului acestei aventuri este un moment de sarbatoare pentru participanti, un prilej de rememorare a atator clipe frumoase petrecute impreuna de-a lungul acestui proiect. Acest experiment artistic al Athanorului a fost realizat sub bagheta organizatorica a lui Eduard Costandache, sculptor si muzeograf, cu sprijinul dlui Dan Basarab Nanu, directorul MAVGL.

Simona Andrei

Mereu se repeta toate-n cerc. Suntem puncte on curbe on raze… de vise. Conexiuni individuale, prescrise. Alcatuiesc din cuvintele-mi seci ca si crengi, animale de prada,… mocnesc… Urla si gem cuvintele, suletele adunate-n Cusca,… dintr-o simpla alba hartie de scris si cu ceara, cu stropi calzi de cerneala… dup-o asteptare chimico-fizica, ELE se imbrancesc sa ne respire, mai bine, mai cu patos… confuz[IONare] de planuri, cercuri. Candva, fuzionasera, acum vor fisiona. ATOMUL. Erau nucleu. Sa spargem Cusca! Sa iasa Tablou! Se-mpletesc chipuri cu oase si cuvinte… Se-ngroasa planeta…

poeta Alexandra Goarza inspirata de proiectul “Cusca”

                                                                                                                                   

Evadarea:

                                                                                                                                   

Advertisements